miercuri, 21 ianuarie 2015

Antichitate - Egipt - Faraoni celebri


Faraoni celebri


Si pentru ca vorbim despre Egipt, urmatorul punct pe lista trebuia sa fie, bineinteles acesta. Cine nu a auzit macar o data de Tutakhamon sau de frumoasa Cleopatra? Dar pe langa acestia sunt multi altii, poate mai importanti si necunoscuti noua. Iata mai jos cativa dintre cei mai interesanti conducatori ai Egiptului antic.

"Regele-Soare" al Egiptului



Amenhotep la IV-lea, a fost o figura cu adevarat revolutionara. Acesta s-a autointitulat Akhenaton, Regele Soare, fiind adept al cultului ce adora discul soarelui, Aton si a interzis adorarea altor zei.Motivele lui erau pur politeice, caci voia sa submineze puterea substantiala a preotilor lui Amon si sa devina el insuzi seful adorat al noului cult. Intr-adevar, prin acest monoteism aparent si impus, a smuls puterea din mainile preotilor lui Amon-Ra din Teba si a mutat capilata la Tell el-Amarna, in centrul Egiptului. Dupa moartea sa insa, politeismul a fost reinstaurat, iar toate monumentele "regelui eretic"au fost distruse.

Blestemul regelui Tutankhamon



In anul 1992, mormantul foarte bine conservat al lui Tutankhamon a fost descoperit in Valea Regilor, langa Teba. Faraonul, ginere al lui Akhenaton, a murit tanar, in anul 1336 i.Hr. Cele mai multe morminte fusesera deja pradate de aventurieri si jefuitori si, bineinteles acesta a urmat. Curand dupa deschiderea mormantului, multi dintre cei care participasera la jafuri au murit in conditii misterioase, fapt ce a nascut legenda "Blestemului lui Tutankhamon". Astazi se crede ca mortile au fost provocate de virusurile di bacteriile conservate in camera funerara. 

Regina Hatshepsut


Regina Egipteana care i-a supravietuit sotului si a devenit regenta fiului ei, aceata a sfidat traditia si a ramas la putere mult dupa ce mostenitorul de drept, Tumes al III-lea, a ajuns la maturitate. Pentru a-si asigura legitimitatea intr-o societate intr-o societata care acorda dreptul la stapanire doar barbatilor, ea si-a asumat titlul de rege si a comandat portrete in care aparea ca faraon. Pana la urma, Hatshepsut moare, iar Tumes al II-lea a iesit din umbra ei. O inscriptie de pe mormant ii aduce un tribut duios: "Cea plina de farmec, dulceata si iubire".


Cleopatra a Egiptului la de legenda către mit


Poate cea mai cunoscuta personalitate a Egiptului antic si de asemenea si ultima conducatoare a acesuita a fost Cleopatra a VII-a a Egiptului. 
Născută în 70 sau 69 î.Hr., Cleopatra a fost  fiica de Ptolemeu XII (Auletes). Mama ei a fost considerata a fi Cleopatra V Trifena, soția regelui (și, eventual, pe jumătate-sora). În 51 î.Hr., la moartea, aparent naturala a lui Auletes, tronul egiptean i-a primit pe Cleopatra și în vârstă de 10 ani și pe  fratele său, Ptolemeu al XIII-lea in varsta de 18 de ani. Așadar la scurt timp după ascensiunea celor doi frații la tron, consilierii lui Ptolemeu au acționat împotriva Cleopatrei, care a fost nevoită să fugă din Egipt în Siria în 49 î.Hr. Dorindu-și supremația, Cleopatra își plănuiește revenirea și își formează o puternică armată de mercenary, revenind  anul următor să se confrunte cu forțele fratelui ei la Pelusium, la granița de est a Egiptului. Între timp, Ptolemeu s-a aliat cu romanii.  Oraș după oraș cădea la puterea lor fără ca acesta să poata face ceva în privința ascensiunii romane, dar a creat un pact cu ei. Mai târziu, romanii au câștigat din ce in ce mai mult control asupra Egiptului.
 Profitând de prezenta lui Julius Caesar pe teritoriul egiptean, Cleopatra revine în Egipt înfășurată într-un frumos covor persan și i se oferă conducătorului drept mulțumire pentru faptul că aceasta a acceptat sa fie de partea ei in cadrul razboiului civil. Aceștia vor avea un fiu pe nume Caesarion. După ce Caesar este ucis, Cleopatra se întoarce în Egipt împreună cu fiul său. Marc Antony, general și bun prieten cu Julius Caesar, a convocat-o imediat pe Cleopatra în orașului Cicilian din Tars (la sud de Turcia). Conform poveștii înregistrate de Plutarh (și mai târziu dramatizată de William Shakespeare), Cleopatra a navigat la Tarsus într-un vasul reginei, îmbrăcată în hainele lui Isis. Antony, care a fost asociat de către Cleopatra cu divinitatea grecă Dionysos, a fost sedus de farmecele acesteia și este de accord să protejeze Egiptul și coroana Clepatrei, promițând sprijin pentru eliminarea surorii ei mai mici  Arsinoe. Cleopatra s-a întors în Egipt, urmat la scurt timp de Antony, care a lăsat în urmă a treia soție, Fulvia, și copiii lor la Roma. În 40 î.Hr., după întoarcerea lui Antony la Roma, Cleopatra a dat naștere la gemenii Alexandru Helios (soare) și Cleopatra Selene (luna).
La 2 septembrie 31 î.Hr., forțele lui Octavian au reușit să le învingă pe cele ale lui Antoniy și ale Cleopatrei în bătălia de la Actium. Navele Cleopatrei au părăsit lupta și au fugit în Egipt.
La 12 august 30 î.Hr., după îngroparea lui Antony și întâlnirea cu victoriosul Octavian, Cleopatra se închide în camera ei cu două dintre slujitorele ei și se sinucide. Moartea ei este incertă, dar Plutarh și alți scriitori au promovat teoria că ea a folosit o viperă cunoscută sub numele de ASP, un simbol de drepturi de autor divin. Potrivit dorințelor, corpul Cleopatrei a fost îngropat cu a lui Antony, lăsându-l pe Octavian (mai târziu împărat Augustus I), sărbătorind cucerirea Egiptului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu