miercuri, 21 ianuarie 2015

Antichitate - Egipt - Piramidele


Marile piramide ale Egiptului

Ritualuri mortuare & constructorii piramidelor


Primii regi egipteni au fost preocupati in special sa-si consolideze puterea. Adurat trei secole pana cand stapanitorii din primele doua dinastii sa unifice politic Egiptul, suficient incat sa poata lansa proiecte precum construirea piramidelor. Doi factori care i-au ajutat pe faraoni sa-si extinda autoritatea si sa impuna ascultare au fost religi siinregistrarea faptelor. scribii foloseau semne numite hieroglife pentru a nota deciziile regale, dar si pentru a tine evidenta treburilor oficiale, precum colectarea taxelor - pletite in cereale - si concentrarea soldatilor si muncitorilor pentru campanii si lucrari publice.
Desi obligatiile erau apasatoare pentru sateni, ei il priveau pe faraon ca pe o fiinta supranaturala, in legatura cu zeii, care facea ca Nilul sa continue sa se revarse si ca Egiptul sa ramana fertil.
Primii zei ai Egiptului se identificau cu zeul-soim Horus. Mai tarziu cultul lui Horus s-a contopit cu cel al zeului soare, Ra, un personaj si mai puternic. Odata cu ridicarea Vechiului Regat, in jurul anului 2700 i.Hr., faraonii celei dea treia dinastii au inceput sa construiasca morminte falnice, in speranta ca sufletul lor va ajunge la ceruri duoa moarte. Primele asemenea monumente erau piramidele in trepte, asemanatoare ziguratelor. In timpul celei de-a patra dinastii, arhitectii regali si-au rafinat proiectele, ridicand piramide gigantice, cu laturi netede. Exemplul suprem il reprezinta Marea Piramida din Giza, de 146 de metri, construitade faraonul Kheops, care a domnit in jur de 2550 i.Hr. Un proiect de dimensiuni epice, care a fost finalizat in aproape 20 ani, Marea Piramida a fost ridicata de tariani recrutati in timpul revarsarii Nilului, cand munca la camp inceta. Trudind in echipe, lucratorii ridicau blocuri de calcar de cate patru tone si jumatate, care fusesra scoase din carierele din sud si aduse pe fluviu cu barjele. Piramida contina peste 2 300 000 de asemenea blocuri. Mai tarziu, succesorii lui Keops au ridicat alaturi piramide mai mici pentru ei si sotiile lor. Intregul comlex era pazit de Sfinx, care avea chipul fiului lui Kheops, Khefren.
Incredibilele monumente din Giza reflecta obsesia pentru vita vesnica, caracteristica intregii culturi antice egiptene. Mumificare - prin golirea de organe interne, perisabile si conservarea restului corpului - a fost initial rezervata familiilor regale. Egiptenii saraci trebuiau sa se multumeasca sa-si ingroape mortii in nisip, ceea ce inhba procesul de putrefactie. Dincolo de eforturile de a pastra corpul intact se ascundea teama ca sufletul ar putea fi pierdut daca nu are un corp la care sa se intoarca. In timp, mumificarea si alte tehnici de de asigurare a nemuririi sufletesti au ajuns la indemana altor egipteni, ale caror corpuri conservate erau invelite in panza si ingropate in sicrie pe care erau scrise descantece impotriva raului si pentru glorie in viata de apoi. "Voi naviga cu bine in barca mea", spunea un vers menit sa lanseze spiritul in calatoria sa. "Sunt stapanul vesniciei in traversarea cerului". Egiptenii mumificau si animale si le incropau ca ofranda pentru zeitatile adorate, precum zeita-pisica, Bastet, si zeul-crocodil, Sobek.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu